In 2008 startte Zozijn aan het behoud en de vernieuwing van het landgoed de Lathmer in Wilp. De bestaande gebouwen waren sterk verouderd en op. De jarenlange uitbreidingen van gebouwen hadden geleid tot een verrommeling van het landgoed.
In dialoog en samenwerking met Kuiper Compagnons, die de landschappelijk inrichting verzorgde, werden de bestaande gebouwen stapsgewijs vervangen. Centraal thema en doel was het landgoed weer te openen en ruimte te creëren met overzichtelijke en vriendelijke zichtlijnen.
Vernieuwen is een complex proces. Het grijpt in op financiële middelen, zorgvisies, landelijke ontwikkelingen op het gebied van de langdurige zorg maar zeker ook op de directe leefomgeving van de bewoners waarvan hun huis moet plaats maken voor een nieuw huis.
In de periode na 2008 is zorgvuldig gewerkt aan die vernieuwing. Allereerst voor de zorg-intensieve bewoners, een klein beetje slopen en goede woningen met voorzieningen terugbouwen. Daarna voor de bewoners met een intensieve begeleidingsvraag. Toen dat eenmaal was gedaan werden de centrale voorzieningen vernieuwd. De ontwerpen volgen daarentegen ook de conjuncturele ontwikkelingen vanaf 2008.
De stedenbouwkundige en de landschapsarchitect van Kuiper Compagnons bewaakte de inrichtingskwaliteiten en de architect zocht in dialoog met de opdrachtgever de architectonische, bouwkundige en financiële haalbaarheid. In korte lijnen, met oog voor het (veranderende) en complexer wordende zorgproces en installatietechniek. Het uiteindelijke resultaat is een open landgoed met rustgevende prikkelarme zichtlijnen. Men kan van zich “afkijken”.
Het landgoed verbindt drie elementen; de Beukenlaan aan de oostzijde met de Sterrenboslaan als doorgaande zichtlijnen die elkaar ontmoeten in de centrale open ruimte met de vijver en zicht op het kasteel. Aan deze drie elementen zijn de gebouwen gesitueerd, soms als een zelfstandig wijkje, maar vaak ook als een hof wat zich opent naar het landgoed.
De gebouwen willen een gedegen, tijdloze en duurzame kwaliteit vertegenwoordigen. Een bescheiden afgeleide van “the arts and crafts” als centrale thematiek, omdat ambachtelijke details vaak aan onze directe aandacht ontsnappen maar ons onbewust gelukkig stemmen. Het refereert aan betrokkenheid, zorgvuldigheid, aandacht en empathie, waar de opdrachtgever voor staat.
De schrijver Tim Krabbe omschreef zijn auteurschap ooit als volgt; “Het gaat niet om de schrijver maar om het verhaal; de schrijver vormt uit alles wat het verhaal ten goede komt een nieuwe werkelijkheid”. Voor architectuur is dat eigenlijk niet veel anders; het gaat om wat de opdrachtgever wil vertellen en om alle afzonderlijke disciplines, zoals constructies, installaties, regelgeving en financiële kaders te vormen tot een evenwichtige eenheid, of zo men wil; een nieuwe werkelijkheid. Iedere opdrachtgever, iedere situatie en dus iedere opdracht is uniek. Dat moet dan ook per definitie tot een unieke oplossing leiden.